De koppeling is één van de lastigste onderdelen van het blok. Het is moeilijk los te krijgen en ook redelijk moeilijk weer in elkaar te zetten omdat er bepaalde ringen tussen moeten en als je die vergeet, dan loopt je koppeling niet soepel.

Je begint met de vier bouten/schroeven (afhankelijk van welk model koppeling je hebt) los te maken.
Vervolgens kan je deze inclusief veren eraf halen.
Nu kan het koppelingsdeksel er af en kunnen tevens de platen (twee gevoerde en één metalen) verwijderd worden.

In het midden van de koppeling zit een moer met daarin weer een plaatje, dit is het uiteinde van de koppelingsdrukstift.
Haal deze eruit door de stift aan de andere kant van het blok in te duwen.
Let wel op dat het kogeltje wat tussen beide stiften zit niet op de grond valt!

Vervolgens moet de moer losgemaakt worden. Hiervoor zijn vier mogelijkheden:

1. Je maakt van een (oude) metalen tussenplaat van de koppeling en een stuk ijzer zelf een gereedschap om de koppeling tegen te houden als je de moer losdraait. Je doet dit door op de metalen plaat een strip ijzer of een stuk pijp te lassen. Dit is de beste manier!2. Je maakt een buis of strip van metaal met twee gaten erin, welke precies overeenkomen met twee diagonale gaten waar de schroeven/bouten van de koppelingsveren in zaten.
Vervolgens zet je een sleutel 19 eerst op de moer en dan schroef je de strip of pijp vast.
Zorg dat je pijp lang genoeg is en met één beweging is de moer los.
Je loopt hiermee echter wel het risico dat de "torentjes" waar de schroeven in zaten afbreken, dus let goed op dat je niet te veel kracht hierop uitoefent!

3. Zet de as waar het voortandwiel op zit in een grote bankschroef, zet de bak in de vierde of vijfde versnelling. Nu kun je de moer los draaien.

4. Deze mogelijkheid gaat uit van de situatie waar het blok nog onder de brommer hangt: Zet de bak in de vierde of vijfde versnelling en zet vervolgens je voet op de rem. Je kunt nu ook de moer losdraaien.

Als dit los is kan het hele koppelingshuis verwijderd worden.
Afhankelijk van welk type blok je hebt bestaat het huis uit twee of uit drie delen (los, klein tandwiel voor de kickstarter en een los koppelingshuis of vast aan elkaar, op de foto aan elkaar):Ga naar stap 4: kickstart-as verwijderen