Pagina 1 van 3

Jetze's 5A3 project

BerichtGeplaatst: 17 jun 2016, 22:12
door jetze.mellema
En zo begint het dan, mijn eerste FS1 sinds 25 jaar. :) Stoffig maar compleet, het rollend gedeelte:
Image

Een mooi gereviseerd blokje, waar niet zo veel meer aan hoeft te gebeuren. Carburateur, ontsteking, etc.
Image

En netjes gelijke nummers!
Image
Image

De rest van de onderdelen is er los bij, daar moet ik nog even rustig naar gaan kijken. De cilinder is een F5B die er nog heel netjes uit ziet.

Helaas, en daar gaat de vorige eigenaar niet blij van worden, is de linker voetsteun/trapper tijdens de reis verbogen. :( Ik had nog wel zo beloofd er zuinig op te zijn en er voorzichtig mee om te springen...

Ik heb nog geen idee wat ik er precies mee ga doen. Ik overweeg om hem in grote lijnen te laten zoals hij nu is maar dan netjes. Dus zo veel mogelijk poetsen en netjes maken maar ik denk niet dat ik naar concoursstaat ga streven. Misschien verander ik nog van gedachten, ik wil hem in ieder geval helemaal origineel hebben voor zo ver mogelijk. In dit topic zal ik mijn vorderingen bijhouden.

Re: Jetze's 5A3 project

BerichtGeplaatst: 17 jun 2016, 22:16
door Jeti
Gefeliciteerd!

Re: Jetze's 5A3 project

BerichtGeplaatst: 17 jun 2016, 23:03
door athenayamaha
Die crank (traparm) kun je met een speciaal stuk gereedschap (een crankrichter) zo weer recht maken, zonder dat hij afknapt oid.

Re: Jetze's 5A3 project

BerichtGeplaatst: 18 jun 2016, 07:55
door jetze.mellema
Ah mooi, dat scheelt weer!

Re: Jetze's 5A3 project

BerichtGeplaatst: 18 jun 2016, 09:58
door jetze.mellema
Vandaag gelijk maar even aan de slag gegaan, eerst de uitlaat maar eens gepoetst met een beetje staalwol. De vorige eigenaar had het over opnieuw laten verchromen maar ik vind het eigenlijk wel heel mooi zo. Voor mijn gevoel horen die twee of drie deukjes gewoon in een uitlaat.

Image

Re: Jetze's 5A3 project

BerichtGeplaatst: 18 jun 2016, 10:44
door koen200376
Ook veel plezier met je aankoop!

Re: Jetze's 5A3 project

BerichtGeplaatst: 18 jun 2016, 11:23
door marco
Mooi project!

Re: Jetze's 5A3 project

BerichtGeplaatst: 18 jun 2016, 16:25
door jetze.mellema
Carburateur en brandstofkraantje gereinigd, lang leve de ultrasoonreiniger! Gelijk even naar de sproeier gekeken, er zit een 140 in. De carburateur is trouwens een 10 mm Mikuni.

Image

Zo staat hij/zij er nu bij:

Image

Ik ben heel rustig begonnen met wat dingen demonteren, zoals de tank vandaag. Op zich lijkt het me handig om eerst het motorblok af te gaan monteren zodat ik die in één geheel aan de kant kan leggen. Dan maar door met de rest wat nog aan het frame zit. Laatste wat ik wil is dat ik de hele schuur vol onderdelen heb liggen en het overzicht totaal kwijt ben. :)

Re: Jetze's 5A3 project

BerichtGeplaatst: 19 jun 2016, 08:25
door koen200376
hey Jetze, dat ultrasoon reinigen wat is da voor iets?
ik heb daar nog nooit van gehoord .
de onderdelen zijn heel mooi en proper

mvg Koen

Re: Jetze's 5A3 project

BerichtGeplaatst: 19 jun 2016, 08:49
door marco

Re: Jetze's 5A3 project

BerichtGeplaatst: 19 jun 2016, 10:32
door jetze.mellema
Door de ultrasone trillingen ontstaan luchtbelletjes op het oppervlak van het materiaal, die scheiden hiermee het vuil van het oppervlak. En het mooie is dat dit niet alleen aan de buitenkant werkt maar ook in die nauwe kanaaltjes zoals in een carburateur. Het werkt beter als het water warm is, je kunt er dus warm water in doen maar de meeste ultrasoonreinigers bevatten ook een verwarming. En een klein scheutje (speciaal) reinigingsmiddel want zeep voorkomt dat het net losgeweekte vuil weer terugslaat op het materiaal.

Als je er eentje wilt kopen dan moet je eigenlijk de grootste kiezen die je kunt of wilt betalen. Hoe groter hoe duurder namelijk maar dan kun je hem ook gebruiken voor remklauwen bijvoorbeeld of andere dingen die net iets groter zijn dan een bromfietscarburateur.

Hele kleine deeltjes, zoals sproeiertjes, luchtschroef en dergelijke leg ik altijd in een keukenzeefje die ik vervolgens in het water leg. Dan kun je het er makkelijk weer uit halen en hoef je niet met je vingers in het warme water de graaien om dat laatste schroefje te vinden. Of erger nog, het weg zien glippen als je het vuile water in het putje laat lopen. :)

Re: Jetze's 5A3 project

BerichtGeplaatst: 19 jun 2016, 18:14
door jetze.mellema
Weet iemand waarom ik het pijpje niet uit mijn uitlaat krijg? Hij wil er een centimeter of 5-10 uit en dan houdt iets hem tegen, kan wrikken en schudden wat ik wil maar hij komt er niet verder uit.

Re: Jetze's 5A3 project

BerichtGeplaatst: 19 jun 2016, 18:37
door marco
Kool in de uitlaat. Met een beetje draaien en trekken moet je de demper er wel uit krijgen.

Re: Jetze's 5A3 project

BerichtGeplaatst: 20 jun 2016, 15:27
door jetze.mellema
Bedankt, ik ga er nog even naar kijken.

Ik twijfelde nog een beetje over hoe nu te werk te gaan maar heb de knoop doorgehakt om de brommer eerst in zijn geheel te demonteren. Dan laat ik het frame spuiten en dan verder stap voor stap weer opbouwen.

Zo staat hij er nu bij:
Image

De chromen onderdelen probeer ik zo veel mogelijk op te poetsen en zo weer te gebruiken. Met de koplamp is dat prima gelukt en ook de velg van het voorwiel ziet er veelbelovend uit. De achtervelg is te ver verroest en ook de veerpoten zullen een andere behandeling nodig hebben helaas. Zelfde geldt voor de spatborden, dat zullen wel vervangende/imitatie exemplaren worden want de roest heeft allemaal diepere putjes achtergelaten.

Re: Jetze's 5A3 project

BerichtGeplaatst: 20 jun 2016, 16:14
door marco
Voor een sheriff zijn geen imi spatborden te koop