Koppelingsprobleem

Alles over de techniek en sleutelen

Re: Koppelingsprobleem

Berichtdoor JWL » 29 mei 2016, 16:59

Ik ben zeer benieuwd; ik kan de koppelingskap er nu bijna af halen..........
Ik zal kijken of ik wat foto's op het forum kan plaatsen.

Jim
JWL
Aan het inrijden
Aan het inrijden
 
Berichten: 48
Geregistreerd: 13 aug 2011, 16:52

Re: Koppelingsprobleem

Berichtdoor JWL » 30 mei 2016, 20:55

Hierbij enkele foto's van de gedemonteerde koppeling:

Opvallend:

- Korf behoorlijk ingesleten;
- Schakelhevelje scheef op de pennen van de schakelwals;
- ik kan zo snel geen slijtsporen vinden;
- alle veren intact rondom de koppeling.

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image
JWL
Aan het inrijden
Aan het inrijden
 
Berichten: 48
Geregistreerd: 13 aug 2011, 16:52

Koppelingsprobleem

Berichtdoor marco » 30 mei 2016, 22:18

Zie dat de korf aardig ingeslagen is daar door kunnen de platen blijven hangen en niet goed ontkoppelen.
Als het niet te erg is kun je dat nog wel weg vijlen. Veertjes en de hevel zien er zo op de foto goed uit. Wat me ook opvalt is dat er in de as van de koppeling waar de moer opzit geboord is oid. Misschien dat daar nog een braampje zit aan de binnenkant waardoor de stukstift blijft hangen.
Yamaha Sheriff 1981
Avatar gebruiker
marco
Sheriff of the Posbank
Sheriff of the Posbank
 
Berichten: 22793
Geregistreerd: 25 feb 2007, 16:56
Woonplaats: in the-middle-of-nowhere-noord-holland : Edam

Re: Koppelingsprobleem

Berichtdoor Jeti » 31 mei 2016, 05:59

Ik vind dat ding waar die hevel onder zit ook wel redelijk beschadigd. Heeft daar niet iets tegen aan geschraapt ofzo?
Avatar gebruiker
Jeti
17500km gereden
17500km gereden
 
Berichten: 19339
Geregistreerd: 10 aug 2008, 15:05
Woonplaats: Edam

Re: Koppelingsprobleem

Berichtdoor JWL » 31 mei 2016, 06:06

Marco,

dat zag ik ook; ik ga kijken of de stift er ergens in haakt.
JWL
Aan het inrijden
Aan het inrijden
 
Berichten: 48
Geregistreerd: 13 aug 2011, 16:52

Re: Koppelingsprobleem

Berichtdoor JWL » 31 mei 2016, 06:09

Jeti schreef:Ik vind dat ding waar die hevel onder zit ook wel redelijk beschadigd. Heeft daar niet iets tegen aan geschraapt ofzo?


Ja, als je dat plaatje met uitsparingen bedoeld waarachter de pennen zitten; lijkt wel of de hevel er soms op heeft gelopen, en daardoor heeft geschraapt.
JWL
Aan het inrijden
Aan het inrijden
 
Berichten: 48
Geregistreerd: 13 aug 2011, 16:52

Re: Koppelingsprobleem

Berichtdoor JWL » 31 mei 2016, 07:31

JWL schreef:Marco,

dat zag ik ook; ik ga kijken of de stift er ergens in haakt.


Ik heb nog even gekeken naar de inslag van de platen op de korf.
Dit is een voormalige 2 plaats koppeling, omgebouwd naar een 3-plaats. Door de 3 koppelingsplaten dragen de platen op andere delen naast de inslagen van de oude 2-plaats koppelingskorf. (de oude 2-plaats inslagen waren blijkbaar nog aanwezig)

Ik heb het schakelheveltje gericht, en in de vrijstand staat hij keurig in het midden, (12 mm - 12 mm) dus hoefde het excenter niet te verstellen.

Verder zijn alle (vul)ringen gewoon aanwezig............... Ik kan dus verder niets vinden, alleen de vrijloopveer + kogeltje op de schakelwals nog even checken, anders is het idd een bak probleem.
JWL
Aan het inrijden
Aan het inrijden
 
Berichten: 48
Geregistreerd: 13 aug 2011, 16:52

Re: Koppelingsprobleem

Berichtdoor fizzie » 31 mei 2016, 09:28

JWL schreef:
JWL schreef:Marco,

dat zag ik ook; ik ga kijken of de stift er ergens in haakt.


Ik heb nog even gekeken naar de inslag van de platen op de korf.
Dit is een voormalige 2 plaats koppeling, omgebouwd naar een 3-plaats. Door de 3 koppelingsplaten dragen de platen op andere delen naast de inslagen van de oude 2-plaats koppelingskorf. (de oude 2-plaats inslagen waren blijkbaar nog aanwezig)

Ik heb het schakelheveltje gericht, en in de vrijstand staat hij keurig in het midden, (12 mm - 12 mm) dus hoefde het excenter niet te verstellen.

Verder zijn alle (vul)ringen gewoon aanwezig............... Ik kan dus verder niets vinden, alleen de vrijloopveer + kogeltje op de schakelwals nog even checken, anders is het idd een bak probleem.


Idd de 3 platen liggen op andere plaatsen.
daarom zijn deze niet verdere teruggelegd.
De schade op het plaatje van de wals zie je wel vaker. Dan is er wss met een tang geprobeerd te schakelen.
Je kunt er wel een opzetten van een 4 bak. Die zijn het zelfde. Doe ik ook, al is het maar voor het mooie.
Het schakel heveltje is erg kritisch bij een 5 bak.
Zoals je nu beschrijft staat het ook in de yamaha boeken. Maar dan in de 2e versnelling.
Met schade en schande er achter gekomen dat dit niet voor de 5 baak opgaat.
Deze moet bij omhoog en naar beneden gaan een even grote slag hebben.(haak tov pennetjes)
Dan is het ook nog dat je echt een ori as moet gebruiken. Met de imi asjes veel gedonder gehad.
Stuur anders ff een pb met je telefoonnr. Mss wat makkelijker communiceren.
Avatar gebruiker
fizzie
500km gereden
500km gereden
 
Berichten: 755
Geregistreerd: 14 sep 2011, 14:37

Re: Koppelingsprobleem

Berichtdoor NIX » 31 mei 2016, 10:00

Ik vind alles wat hier als schade omschreven wordt reuze meevallen en niet de oorzaak van de beschreven klachten. Ik wel iets anders: een fout vastgezt armpje dat de wals op zijn plek moet houden. poster schrijft zelf al dat het scheef zit. Achter de 6-kant zit een verdikking die precies in het ronde gat van de arm valt. Die zit zo te zien niet goed. Loshalen, opnieuw vastzetten, checken of het armpje vrij op en neer kan en dan pas het veertje erop.

Ik wist trouwens niet dat dit een 5-bak was, heb ik dat gemist?
Kijk eerst even in de FAQ.
Avatar gebruiker
NIX
10000km gereden
10000km gereden
 
Berichten: 10187
Geregistreerd: 25 nov 2009, 15:46
Woonplaats: Milsbeek

Re: Koppelingsprobleem

Berichtdoor marco » 31 mei 2016, 17:27

NIX schreef:Ik vind alles wat hier als schade omschreven wordt reuze meevallen en niet de oorzaak van de beschreven klachten. ?


Het is ook niet erg maar ik bedoelde dat er dan toch iets mee "gebeurd" is waardoor die sporen zijn ontstaan en mogelijk problemen veroorzaakt.
Yamaha Sheriff 1981
Avatar gebruiker
marco
Sheriff of the Posbank
Sheriff of the Posbank
 
Berichten: 22793
Geregistreerd: 25 feb 2007, 16:56
Woonplaats: in the-middle-of-nowhere-noord-holland : Edam

Re: Koppelingsprobleem

Berichtdoor marco » 31 mei 2016, 18:14

Wat ook nog misschien kan is dat er onder het borgclipje van de schakelas bij het schakelpedaal het ringetje ontbreekt dan heeft de as ook wat speling.
Yamaha Sheriff 1981
Avatar gebruiker
marco
Sheriff of the Posbank
Sheriff of the Posbank
 
Berichten: 22793
Geregistreerd: 25 feb 2007, 16:56
Woonplaats: in the-middle-of-nowhere-noord-holland : Edam

Re: Koppelingsprobleem

Berichtdoor JWL » 31 mei 2016, 18:18

NIX schreef:Ik vind alles wat hier als schade omschreven wordt reuze meevallen en niet de oorzaak van de beschreven klachten. Ik wel iets anders: een fout vastgezt armpje dat de wals op zijn plek moet houden. poster schrijft zelf al dat het scheef zit. Achter de 6-kant zit een verdikking die precies in het ronde gat van de arm valt. Die zit zo te zien niet goed. Loshalen, opnieuw vastzetten, checken of het armpje vrij op en neer kan en dan pas het veertje erop.

Ik wist trouwens niet dat dit een 5-bak was, heb ik dat gemist?


Het armpje (met het schijfje) kan vrij bewegen.

5-bak is ergens genoemd.......
JWL
Aan het inrijden
Aan het inrijden
 
Berichten: 48
Geregistreerd: 13 aug 2011, 16:52

Re: Koppelingsprobleem

Berichtdoor JWL » 31 mei 2016, 18:19

marco schreef:Wat ook nog misschien kan is dat er onder het borgclipje van de schakelas bij het schakelpedaal het ringetje ontbreekt dan heeft de as ook wat speling.


Achter de borgclip zit een ring, en daarachter een oliekeerring.
JWL
Aan het inrijden
Aan het inrijden
 
Berichten: 48
Geregistreerd: 13 aug 2011, 16:52

Re: Koppelingsprobleem

Berichtdoor marco » 31 mei 2016, 18:22

Dat is goed.

Dat armpje lijkt volgens mij ook goed te zitten.

Heeft dat schijfje/rondje niet heel veel speling?
Yamaha Sheriff 1981
Avatar gebruiker
marco
Sheriff of the Posbank
Sheriff of the Posbank
 
Berichten: 22793
Geregistreerd: 25 feb 2007, 16:56
Woonplaats: in the-middle-of-nowhere-noord-holland : Edam

Re: Koppelingsprobleem

Berichtdoor ginofs1 » 31 mei 2016, 19:52

het lijkt wel een koppeling die hier vandaan komt.
op de 4 torentjes, tussen de veren, onder de bouten moeten 2 ringen .
dus in totaal 8 ringen .
moet nog aan gewerkt worden maar ok als ik tijd heb ;)
http://www.ginostuning.com/
Avatar gebruiker
ginofs1
Tombo is mijn testpiloot
Tombo is mijn testpiloot
 
Berichten: 14471
Geregistreerd: 27 dec 2006, 11:58
Woonplaats: hilversum

VorigeVolgende

Keer terug naar Techniek en sleutelen

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 4 gasten

cron