2RU 12V, geen verlichting en accu laad niet.

Alles over de techniek en sleutelen
Plaats reactie
Steijg
Aan het inrijden
Aan het inrijden
Berichten: 28
Lid geworden op: 19 jul 2015, 22:05

2RU 12V, geen verlichting en accu laad niet.

Bericht door Steijg »

Beste liefhebbers,

Ik heb mijn 2RU verwend met een Gino-tuning 12V HPI ontsteking met een 4-punt gelijkrichter.

So far so good. Alles doet het onderhand na een aardige kluif die ik had met het vertalen van de bedrading van de nieuwe ontsteking naar de originele kabelboom.

Behalve.. de verlichting voor, achter en remlicht. De lampjes van de km-teller en neutraal doen het wel (over de accu).

Ook keldert de spanning van de accu bij stationair lopen.

Ik moet helaas toe geven dat, ook al vind ik het allemaal leuk, ik hier niet uit kom.

Hebben jullie tips?

Gr. Sven
Blijven hannesen.
kittop
500km gereden
500km gereden
Berichten: 626
Lid geworden op: 22 nov 2015, 11:15

Re: 2RU 12V, geen verlichting en accu laad niet.

Bericht door kittop »

Dat de spanning van het systeem iets terug valt bij stationair is normaal.
Maar kelderen niet.
Je kan je accu checken of deze nog okay is en check het niveau van het zuur.
Staat deze te laag, bijvullen met gedestilleerd water.
Het kan zijn dat de accu gewoon leeg is, zet hem dan op de lader.
Houdt de accu zijn spanning niet vast, dan is het einde levensduur.
Dat de koplamp erg terugvalt is heel normaal, deze loopt niet via de accu, maar rechtstreeks op de dynamo.
Maar de rest van de verlichting niet en loopt via de accu.
Je kan een spanningsmeter op de accu zetten en kijken wat de afgifte is bij stationair en bij gas.
Ik ben benieuwd
Steijg
Aan het inrijden
Aan het inrijden
Berichten: 28
Lid geworden op: 19 jul 2015, 22:05

Re: 2RU 12V, geen verlichting en accu laad niet.

Bericht door Steijg »

Bedankt kittop,

Ik heb zojuist een acculader besteld.
Even ter aanvulling. Geen van de lampen doet het, ook het normale licht niet.
Behalve de lampjes in de km-teller.

Verder zou de accu toch op de dynamo moeten laden? Als ik hem bij stationair meet kom ik ook niet in de buurt van de 12v dus ik verwacht dat ik ergens een fout heb gemaakt bij de aanpassing van de kabelboom. Enig idee?
Blijven hannesen.
kittop
500km gereden
500km gereden
Berichten: 626
Lid geworden op: 22 nov 2015, 11:15

Re: 2RU 12V, geen verlichting en accu laad niet.

Bericht door kittop »

Bij stationair kom je nooit aan je spanning.
Bij een beetje gas zou je aan de ca 13,5 volt moeten komen.
De wat oudere FS1's branden de lampen ook niet via de accu,
Ik dacht de nieuwere typen wel.
Hou wel rekening mee dat het wisselspanning is wat hij afgeeft op de koplamp.
Ik ben er even uit met welke typen en hoe ze geschakeld (behoren te) zijn.
Steijg
Aan het inrijden
Aan het inrijden
Berichten: 28
Lid geworden op: 19 jul 2015, 22:05

Re: 2RU 12V, geen verlichting en accu laad niet.

Bericht door Steijg »

Kijk! Hier kan ik weer verder mee in de zoektocht.

Van de originele schema is weinig meer over door de HPI die er nu in zit.
Blijven hannesen.
Gebruikersavatar
Dr. Bob
500km gereden
500km gereden
Berichten: 752
Lid geworden op: 23 dec 2010, 20:26
Locatie: Achterhoek

Re: 2RU 12V, geen verlichting en accu laad niet.

Bericht door Dr. Bob »

Welk type HPI heb je gemonteerd? Oudere types hebben geen of een heel matige lichtspoel.
Als je wel een goede lichtspoel hebt is de gelijkrichter verkeerd aangesloten.
Kun je daar een foto van maken met de draden eraan?
Niet lullen maar poetsen!
Fred58t
100km gereden
100km gereden
Berichten: 102
Lid geworden op: 06 jul 2016, 20:53

Re: 2RU 12V, geen verlichting en accu laad niet.

Bericht door Fred58t »

Ik heb hetzelfde gelazer gehad na montage van een HPI. Wat hielp is dit: de groene draad van je contactslot verbinden met de gele in de koplamp. En uiteraard moet je zeker weten dat je accu in orde is, anders is het water naar de zee dragen.
Een en ander staat ook op dit forum: elektra.php
Ik heb destijds voor de zekerheid een ori spanningsregelaar van HPI gemonteerd.
Je kan ook HPI om info vragen, maar ja dat zijn Belgen. Dat maakt de communicatie meteen een stuk lastiger. Sterkte!
Steijg
Aan het inrijden
Aan het inrijden
Berichten: 28
Lid geworden op: 19 jul 2015, 22:05

Re: 2RU 12V, geen verlichting en accu laad niet.

Bericht door Steijg »

De groene en gele draad koppelen heeft helaas niets uitgehaald. Had mooi geweest!

https://postimg.cc/k2P7yjkW
Dit is de gelijkrichter. Ik hoop dat hier de fout zit!

Na het starten trekt hij de accu zo ver leeg dat het bijna niets meer is. Als ik hem uit zet krabbelt de accu wel weer terug maar ergens heb ik iets vreselijk verkeerd aangesloten. Maar waar?!

Bedankt voor het meedenken allemaal, wordt zeer gewaardeerd.
Blijven hannesen.
Steijg
Aan het inrijden
Aan het inrijden
Berichten: 28
Lid geworden op: 19 jul 2015, 22:05

Re: 2RU 12V, geen verlichting en accu laad niet.

Bericht door Steijg »

https://i.postimg.cc/cJjdTJNd/image.jpg

Ook heb ik zelf een poging gedaan om de huidige situatie uit te tekenen met de HPI. Misschien zien jullie hier nog iets aan? B/w is inmiddels aan elkander met de diode ertussen.
Blijven hannesen.
Gebruikersavatar
Dr. Bob
500km gereden
500km gereden
Berichten: 752
Lid geworden op: 23 dec 2010, 20:26
Locatie: Achterhoek

Re: 2RU 12V, geen verlichting en accu laad niet.

Bericht door Dr. Bob »

Mijn HPI 2-ten heeft een gele draad vanaf de lichtspoel, daar heb ik de witte (roze) en gele draad van de gelijkrichter op aangesloten. De rode draad van de gelijkrichter gaat naar de accu+, de zwarte aan het frame. En de gelijkrichter zelf ook aan het frame geschroefd.
Belangrijk: mijn frame is gepoedercoat, dus ik heb met de vijl wat verf weggehaald, anders had ik geen massa contact.
Ik heb de verlichting via de accu lopen op stand 2 van het contactslot, en een led koplamp die weinig stroom verbruikt.
Bij mij laadt de accu in ieder geval goed bij. Ik rijd overdag meestal ook met licht aan.
Als je de verlichting niet over de accu wil laten lopen, moet je de rode draad van de gelijkrichter zowel aan de accu+ als aan de gele draad van de hoofdschakelaar verbinden. In jouw schema is dit anders aangesloten.
Afbeelding
Niet lullen maar poetsen!
Steijg
Aan het inrijden
Aan het inrijden
Berichten: 28
Lid geworden op: 19 jul 2015, 22:05

Re: 2RU 12V, geen verlichting en accu laad niet.

Bericht door Steijg »

Top! Ik ga dit van het weekend proberen!💪
Blijven hannesen.
Steijg
Aan het inrijden
Aan het inrijden
Berichten: 28
Lid geworden op: 19 jul 2015, 22:05

Re: 2RU 12V, geen verlichting en accu laad niet.

Bericht door Steijg »

Beste Dr. Bob,

Het is helemaal goed gekomen door uw advies!

Nu heb ik hierdoor nog meer foutjes ontdekt dus onderhand werk alles naar behoren.

Bedankt!
Blijven hannesen.
Steijg
Aan het inrijden
Aan het inrijden
Berichten: 28
Lid geworden op: 19 jul 2015, 22:05

Re: 2RU 12V, geen verlichting en accu laad niet.

Bericht door Steijg »

Natuurlijk de rest ook bedankt voor het meedenken.💪
Blijven hannesen.
Gebruikersavatar
NIX
10000km gereden
10000km gereden
Berichten: 10587
Lid geworden op: 25 nov 2009, 15:46
Locatie: Milsbeek

Re: 2RU 12V, geen verlichting en accu laad niet.

Bericht door NIX »

Als er met gloeilampjes gereden gaat worden, dan kunnen die direct van de gele draad afgesplitst hun stroom krijgen. Die is dan geregeld, maar zou bij stationair wat flauw kunnen branden. Ook trek je dan de accu niet leeg. Gloeilampjes over de accu laten lopen is geen goed idee, die trekken hem harder leeg dan hij wordt opgeladen.
Kijk eerst even in de FAQ.
Plaats reactie